Yoga is meer dan alleen maar de beweging, lichamelijke oefening, het gaat ook over de ademhaling, stilte in jezelf(meditatie) en bewustwording.
Deze yogales is evenwichtig opgebouwd uit staande, zittende en liggende houdingen. Door je aandacht naar binnen te richten verbind je jezelf met de adem. De adem is de dragende kracht van de beweging.

Geschiedenis over hatha yoga

De Indiase wijsgeer Patanjali beschreef ruim tweeduizend jaar geleden in zijn Yoga sutra’s acht verschillende stadia van yoga, de leefregels over hoe je een zinvol leven kunt leiden.

 1. yama’s staan voor de vijf onthoudingen: geen geweld, niet liegen, niet stelen, geen energieverspilling en geen hebzucht
 2. niyama’s verwijzen naar de vijf voorschriften: reinheid, tevredenheid, soberheid, zelfbeschouwing en overgave aan iets groters dan onszelf
 3. asana’s zijn de yogahoudingen die helpen om ons beter te concentreren en makkelijker stil te zitten (‘asana’ betekent ‘zitten’)
 4. pranayama staat voor het beheersen van onze ademhaling en bij uitbreiding onze gedachten
 5. pratyahara staat voor het uitschakelen van de zintuigen
 6. dharana staat voor concentratie
 7. dhyana staat dan weer voor meditatie
 8. samadhi ten slotte betekent volledige overgave en integratie

Het derde en het vierde stadium, asana en pranayama, zijn het meest praktisch en vormen samen de hoofdingrediënten van Hatha yoga. Asana is de lichamelijke oefening, pranayama voor beheersing van de ademhaling.

De eerste duidelijke bron is het vijftiende-eeuwse document Hatha yoga pradipika, dat nog steeds de bijbel van de yoga wordt genoemd. Swami Swatmarama beschrijft hierin het pad naar de allerhoogste, ‘koninklijke’ yoga. In dit geschrift werkt hij een compleet systeem van houdingen en ademhaling uit. Elke houding bestaat uit vier ‘momenten’:

 • Begin: in een rustige, neutrale houding blijf je in het hier en nu.
 • Rustig op weg naar de beweging: het gaat niet of je met je neus naar je knie kunt. Er is geen competitie, prestatie. Met gemak, luisterend naar je lichaam zonder te forceren ga je in de beweging.
 • Adem rustig door en laat de zwaartekracht het werk doen, laat de spanning los en ervaar.
 • Waarneming: voel na wat de oefening/houding met je doet en heeft gedaan.

Ook pranayama bestaat uit vier onderdelen: inademen, de adem vasthouden met gevulde longen, uitademen en de adem vasthouden met lege longen. De hatha kent verschillende ademtechnieken/pranayama. Pranayama zuivert en geeft energie. De ademhaling en beweging zorgen voor ontspanning.

Wil je iets meer weten over yoga laat dan je gegevens achter.

De vrouw achter Zensaya

Mijn naam is Ursula Pieter, een moeder van twee pubers en als ervaringsdeskundige heb ik zelf meegemaakt dat ik even niet meer wist hoe ik met mijn tijd om moest gaan. Veel stress aan mijn hoofd, twee bedrijven beauty & yoga te runnen, moeder, partner, zus en dochter te gelijk. Een hectisch en leuk leven, alleen vergat ik mijzelf. Deze ervaring en kennis heeft mij gebracht waar ik nu sta.

Hou van jezelf dan kan je ook meer van een ander houden.

Lees verder Neem contact op